HomeCurrent AffairsCurrent Affair 27 December 2021 Daily Quiz

Current Affair 27 December 2021 Daily Quiz

Current Affair 27 December 2021: Here is the short information about today’s current affair. Today’s date is 27 December 2021 and the current affairs are given below.

27 December 2021 Current Affairs Quiz

1. In India, Good Governance Day (Sushasan Divas) is observed annually on which day of December?

(A) 21st December (B) 27th December (C) 25th December (D) 28th December (E) 26th December

2. Which state government has launched the Chalo mobile application (app) and Chalo smart cards to facilitate Transportation in the state?

(A) Maharashtra (B) Karnataka (C) Gujarat
(D) Kerala (E) Andhra Pradesh

3. James Webb Space Telescope has been launched by NASA on which rocket?

(A) Ariane 6
(B) Ariane 5 (C) Falcon 9
(D) Soyuz (E) Proton-M

4. Under DAY-NRLM Scheme PM Narendra Modi recently transferred Rs 1000 crore into the bank accounts of which group in Uttar Pradesh?

(A) Women Self Help Groups (B) Tribal Groups (C) Farmer Producer Organizations (D) Non-Governmental Organisations (E) Both (B) and (C)

5. As per the “2019 Anti-Doping Rule Violations (ADRVs)” Report which country has topped the list?

(A) Italy
(B) Brazil (C) China
(D) Russia (E) India

6. Recently, India has signed an agreement with KIW Development bank for a 140 million Euro loan & a 2 million Euro grant for an energy reform program in which state?

(A) Maharashtra (B) Andhra Pradesh (C) West Bengal (D) Uttar Pradesh (E) Madhya Pradesh

7. Which Company launched co-branded credit cards for navy personnel along with the Indian Navy?

(A) Fedbank Financial Services (B) BOB Financial Solutions (C) HDFC Financial Services (D) Geojit Financial Services (E) AS Finance Solutions

8. Which Indian Navy Ship has decommissioned after 32 years of service at Visakhapatnam, Andhra Pradesh recently?

(A) INS Vijaydurg (B) INS Viraat (C) INS Khukri (D) INS Surat (E) INS Vikrant

9. Which State government launched the “CM Dashboard 360” a monitoring system to track all welfare schemes?

(A) West Bengal (B) Kerala (C) Karnataka
(D) Tamil Nadu (E) Andhra Pradesh

10. Minister of Defence, Rajnath Singh has launched an indigenous Multi-Terrain Artillery Gun that was developed by which company?

(A) Larsen & Toubro (B) Indian Ordnance Factories (C) TATA Advanced Systems Ltd (D) Bharat Electronics Ltd (E) Bharat Forge Ltd

Answers:


1-C, 2-A, 3-B, 4-A, 5-D, 6-E, 7-B, 8-C, 9-D, 10-E

Related Previous Year papers

Gujarat government started “River Utsav”

The Gujarat government on Sunday launched “River Utsav” to honor the contribution of rivers in the development of the state and to create awareness among people about their conservation. Gujarat Chief Minister Bhupendra Patel himself participated in the state-level program and offered prayers to Goddess Tapi with Vedic chants on the banks of the Tapi river.

Tamil Nadu government launched ‘Meendum Manjappai Scheme’

The Government of Tamil Nadu has launched the ‘Meendum Manjappai Scheme’ to promote the use of cloth bags in place of plastic bags. Plastics remain in the environment for thousands of years and cause great harm to the environment.

Mother Teresa Memorial Award 2021

Dr. Anil Prakash Joshi has been awarded the “Mother Teresa Memorial Award” for Social Justice 2021. The award has also been given to Vidyut Mohan, winner of the Earth shot Prize, and Riddhima Pandey, a young environmental activist from Uttarakhand.

Indian Army launches indigenous messaging app

ASIGMA stands for Army “Secure Indigenous Messaging Application”, which is a state-of-the-art web based app for the new generation in the new era. These include multi-level security, message prioritization and tracking, dynamic global address book and various options to meet military requirements. Indian Army has launched a new messaging application named ASIGMA (Army Secure IndiGenous Messaging Application) for its internal communication.

Nobel laureate Desmond Tutu passes away

Jesmond Tutu, the former archbishop of South Africa who won the Nobel Peace Prize, died on Sunday at the age of 90. He is known as an anti-apartheid symbol in South Africa. Apart from this, Tutu is also called the moral compass of the country. In 1984 he received the Nobel Peace Prize. In 1986 he was made the first Archbishop of Cape Town. In 2007, he was awarded the Gandhi Peace Prize in India.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments