HomeCurrent AffairsCurrent Affairs 18th December 2021 – Daily Quiz

Current Affairs 18th December 2021 – Daily Quiz

Current Affairs 18th December 2021: We are providing Daily Current Affairs 2021, Today Current Affairs in Hindi for the preparation of all these exams come to Railway, Banking, Police, Army, etc. They play a very important role in preparing for competitive exams. There are many exams organized by the government in a year.

Novak Djokovic wins ITF World Champion title

World number one male tennis player Novak Djokovic has been named the 2021 ITF World Champion. This is his record seventh title.

At the same time, in women, Ashleigh Barty won the title for the second time. The International Tennis Federation announced this on Thursday.

Tamil Nadu declares ‘Tamil Thai Vajathu’ as state song

The Tamil Nadu government has declared ‘Tamil Thai Vajathu’, a song sung in praise of the Tamil motherland, as the state song and directed that everyone present stand up while singing it.

Prime Minister Narendra Modi inaugurates All India Mayors Conference

Prime Minister Narendra Modi on Friday inaugurated the All India Mayors Conference in Varanasi via video conference. 120 mayors from different states are participating in the conference.

The theme of this conference is “New Urban India”. A short film on urban development works was also screened in the inaugural programme.

Bhutan announces its highest civilian honor to Prime Minister Modi

Bhutan on Friday announced the country’s highest civilian award ‘Order of the Druk Gyalpo’ to Prime Minister Narendra Modi on the occasion of its National Day.

Bhutan’s Prime Minister Lotay Tshering said on social media that he was very happy to hear that His Excellency Narendra Modi’s name has been announced for the highest civilian decoration ‘Order of the Druk Gyalpo’.

Indian-origin Anand Easwaran appointed as the new CEO of VM Software

VM Software, a provider of data management solutions, will now be headed by Indian-origin Anand Easwaran. He has been appointed as the new Chief Executive Officer of the company and a member of the Board of Directors. VM Software Company is headquartered in Switzerland.

Shooter Avani Lekhara won the title of Best Female Debut

India’s star shooter Avani Lekhara was on Thursday awarded the title of Best Female Debut at the Paralympic Awards 2021. Shooter Avani Lekhara won the gold medal in Paralympic Games. Shooter Avani Lekhara was also given the Major Dhyan Chand Khel Ratna Award in the same year.

Daily Quiz

  1. Which state has been topped in the recently released “Foundational Literacy Index” in large states category?
    1. (A) West Bengal
    2. (B) Bihar
    3. (C) Assam
    4. (D) Jharkhand
    5. (E) Uttarakhand
  2. The Government of India has granted “In-Principle” approval to set up six Nuclear Power Reactors of 1,650 MW each in technical cooperation with which country?
    1. (A) Italy
    2. (B) Paris
    3. (C) Germany
    4. (D) France
    5. (E) Spain
  3. Which country has conferred Prime Minister Modi with their country’s Highest Civilian Award- Ngadag Pel gi Khorlo?
    1. (A) Nepal
    2. (B) Myanmar
    3. (C) Bhutan
    4. (D) Bangladesh
    5. (E) Sri Lanka
  4. Who has been appointed as the DirectorGeneral of Police in Punjab?
    1. (A) Ashok Juneja
    2. (B) Indra Dev Shukla
    3. (C) Ashish Bhatia (D)
    4. Sanjay Kundu
    5. (E) Sidharth Chattopadhyaya
  5. Which Indian-American has been jointly selected for the inaugural Ciprian Foias Prize in Operator Theory by American Mathematical Society?
    1. (A) Manjul Bhargava
    2. (B) Nikhil Srivastav
    3. (C) Ritabrata Munshi
    4. (D) Amit Garg
  6. Recently, who has been honoured with the knighthood at Windsor Castle, London?
    1. (A) Lewis Hamilton
    2. (B) Steven Spielberg
    3. (C) William Trevor
    4. (D) Terry Wogan
    5. (E) James Wolfensohn
  7. Who has been taken charge as Chairman of Chiefs of Staff Committee?
    1. (A) Karambir Singh
    2. (B) Rakesh Kumar Singh
    3. (C) Sam Manekshaw
    4. (D) Yogesh Kumar Joshi
    5. (E) Manoj Mukund Naravane
  8. Who has been joined as Director General of Software Technology Parks of India?
    1. (A) Banavar Prabhakar
    2. (B) Sudha Suresh
    3. (C) Chitra Kartik Alai
    4. (D) Arvind Kumar
    5. (E) Rajni Mishra
  9. Who is the author the book titled as “Raj Kapoor: The Master At Work” released by Vice President of India, M Venkaiah Naidu?
    1. (A) Farah Bashir
    2. (B) Chitra Banerjee
    3. (C) Amitav Ghosh
    4. (D) Rahul Rawail
    5. (E) Manan Kapoor
  10. Who has been recently named Time magazine’s 2021 Athlete of the Year?
    1. (A) Larry Nassar
    2. (B) Simone Biles
    3. (C) Aly Raisman
    4. (D) Gabby Douglas
    5. (E) Sunisa Lee

Answer

  1. A
  2. D
  3. C
  4. E
  5. B
  6. A
  7. E
  8. D
  9. D
  10. B
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments