HomeCurrent AffairsCurrent Affairs 3rd January 2022 {Major Dhyan Chand Sports University, RCEP}

Current Affairs 3rd January 2022 {Major Dhyan Chand Sports University, RCEP}

PM Modi lays the foundation stone of Major Dhyan Chand Sports University in Meerut

Prime Minister Narendra Modi on Sunday laid the foundation stone of Major Dhyan Chand Sports University in Meerut, Uttar Pradesh. According to an official statement issued by the Prime Minister’s Office, the university has been established at an estimated cost of about Rs 700 crore in the Salwa and Kali villages of the Sardhana town of Meerut.

All India Radio decides to double its broadcast period

The External Services Division (ESD) of All India Radio (AIR) has taken an important decision to strengthen its reach at the international level. Division 6 is going to increase its broadcast in neighboring foreign languages ​​from Monday. These six languages ​​include Dari, Pashto, Baluchi, Mandarin, Nepali, and Tibetan.

According to the statement, from January 3, these 6 languages ​​will be broadcast daily for 1:30 hours in the morning and one and a half hours in the evening. ESD broadcasts programs daily in 17 languages, with the goal of expanding its global reach.

OBE honor to Amritpal Singh Mann

OBE honored Amritpal Singh Mann, a British citizen of Indian origin and the Managing Director of Punjab Restaurant. Amritpal Singh has distributed more than 2 lakh food packets since the onset of coronavirus.

He is among those honored by the Queen in the New Year Honors List 2022. Amritpal Singh Mann has been working with NGOs in England for many years to support charities and organizations for the homeless, the armed forces and artists.

Free Trade Agreement (RCEP) launched

With the start of the new year, the world’s largest free trade agreement has come into force. At present, 10 countries have started implementing the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP). These 10 countries are – China, Japan, Australia, New Zealand, Brunei, Cambodia, Laos, Singapore, Thailand, and Vietnam.

Countries included in RCEP will give up to 90 percent rebate in duty to each other in the trade of goods. RCEP will open its doors to new members after one and a half year. The only exception to this is India, because the provision has been made that India can be included in it whenever necessary. India was involved in the negotiations of this free trade agreement from the beginning, but later withdrew itself.

Daily Quiz

  1. Which country has announced a five-year roadmap to achieve its goal of becoming a global robotics innovation hub by the year 2025?
    1. (A) China
    2. (B) Japan
    3. (C) Taiwan
    4. (D) India
    5. (E) Russia
  2. Governor of Sikkim has named the Jawahar Lal Nehru Marg after whose name?
    1. (A) Narendra Modi Marg
    2. (B) Atal Marg
    3. (C) Advani Marg
    4. (D) Manohar Marg
    5. (E) Bangaru Marg
  3. Who has become India’s new ambassador to United Nations Conference on Disarmament?
    1. (A) Braj Kumar Nehru
    2. (B) Ronen Sen
    3. (C) Anupam Ray
    4. (D) Arun Kumar Singh
    5. (E) Navtej Sarna
  4. Wicketkeeper-batsman Quinton de Kock, who has announced his retirement from Test cricket is from which country?
    1. (A) Australia
    2. (B) South Africa
    3. (C) New Zealand
    4. (D) Sri Lanka
    5. (E) West Indies
  5. Which of the following New Zealand’s cricketer has recently announced his retirement from all formats of international cricket?
    1. (A) Kane Williamson
    2. (B) Jayne Brown
    3. (C) Martin Guptill
    4. (D) Ross Taylor
    5. (E) Tom Latham
  6. Colonel Narendra “Bull” Kumar has been passed away recently. In which operation does he played a major role?
    1. (A) Operation Blue Star
    2. (B) Operation Rajiv
    3. (C) Operation Safed Sagar
    4. (D) Operation Pawan
    5. (E) Operation Meghdoot
  7. Who has been appointed new chairman of Railway Board?
    1. (A) Vinod Kumar Yadav
    2. (B) Suneet Sharma
    3. (C) Ashwini Vaishnaw
    4. (D) Soma Mondal
    5. (E) Mansukh Mandaviya
  8. The Asian Development Bank and the Government of India has signed a 231million-dollar loan to augment electricity generation capacity in which state?
    1. (A) Assam
    2. (B) Meghalaya
    3. (C) Nagaland
    4. (D) Telangana
    5. (E) Tripura
  9. Which Union Ministry is implementing “Gram Ujala programme”?
    1. (A) Ministry of Home Affairs
    2. (B) Ministry of Labour
    3. (C) Ministry of Rural Development
    4. (D) Ministry of Power
    5. (E) Ministry of Corporate Affairs
  10. Which state’s legislative council has passed a bill to give more powers to Higher Education Minister in the state-run varsities?
    1. (A) Andhra Pradesh
    2. (B) Telangana
    3. (C) Maharashtra
    4. (D) Tamil Nadu
    5. (E) West Bengal

Answer

  1. A
  2. A
  3. C
  4. B
  5. D
  6. E
  7. B
  8. A
  9. D
  10. C
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments