HomeCurrent AffairsCurrent Affairs 4th January 2022 {World Braille Day, Apple @ 3 trillion}

Current Affairs 4th January 2022 {World Braille Day, Apple @ 3 trillion}

Here are the current affairs for 4th January 2022 in English. They play a very important role in preparing for competitive exams. There are many exams organized by the government in a year.

The world’s largest metro line started in Shanghai (China)

The first phase of 2 driver-less metro lines has recently been launched in Shanghai (China). At the same time, Shanghai has maintained its position as the city with the largest metro network in the world. With the inauguration of the new metro line, the Shanghai metro network has become a total length of 831 kilometers.

Mohammad Hafeez says goodbye to international cricket

Mohammad Hafeez, Pakistan’s all-rounder and captain of the country in every format of the game, has retired from international cricket. The 41-year-old retired from Test cricket in 2018.

Hafeez played 392 international matches for Pakistan in which he scored 12,789 runs and took 253 wickets. He made his international debut in 2003 in an ODI match against Zimbabwe. Their last match was the semi-final of the T20 World Cup in November in which Pakistan lost to Australia.

Former Vice Admiral Sarma dies

Former Vice Admiral of the 1971 Indo-Pakistani War of the Indian Navy S. H. Sarma (99) passed away in Bhuneshwar on Monday. Sarma was a ‘Flag Officer Commanding Eastern Fleet’ during the 1971 war. India had defeated Pakistan in the 1971 war after which Bangladesh was established.

World Braille Day: January 4, 2022

Every year on January 4, World Braille Day is celebrated. This day is celebrated to mark the birth anniversary of Louis Braille who developed Braille for visually impaired and visually impaired people.

Apple became the first company with a market value of 3 trillion USD

Tech giant Apple has become the first company in history to have a market value of 3 trillion. Apple, which started in 1976, touched the magic figure of 1 1 trillion in August 2018. He had a long journey of 42 years to achieve this feat.

At the same time, 2 years later, the value of the company exceeded 2 trillion. While it took the company just 16 months and 15 days to reach the next trillion i.e. 3 trillion market value.

Daily Quiz

  1. Abdalla Hamdok, who has resigned recently, was the Prime Minister of which country?
    1. (A) Ethiopia
    2. (B) Somalia
    3. (C) Egypt
    4. (D) Saudi Arabia
    5. (E) Sudan
  2. Kalpana Chawla Centre for Research in Space Science & Technology has been inaugurated in which university?
    1. (A) Madras University
    2. (B) Chandigarh University
    3. (C) Allahabad University
    4. (D) Delhi University
    5. (E) JNU University
  3. Union Education Minister Dharmendra Pradhan has launched which reading campaign for 100-day?
    1. (A) Bharat Adhyayan
    2. (B) Vidyaamyaas
    3. (C) Padhe Bharat
    4. (D) Pathan-Paathan
    5. (E) Edu-India
  4. Who has been taken over as DirectorGeneral of Indian Coast Guard?
    1. (A) Manoj Pande
    2. (B) Yogendra Dimri
    3. (C) Raj Shukla
    4. (D) VS Pathania
    5. (E) Harsha Gupta
  5. Which insurance company has inaugurated “Digizone” to sell policies online?
    1. (A) Life Insurance Corporation
    2. (B) Aegon Life Insurance Co. Ltd.
    3. (C) Aviva Life Insurance Co. Ltd.
    4. (D) Bajaj Allianz Life Insurance Co. Ltd.
    5. (E) Bharti AXA Life Insurance Co. Ltd.
  6. SBI Cards and Payment Services has tied up with which company for card tokenisation to protect the data of the cardholders?
    1. (A) PhonePe
    2. (B) Flipkart
    3. (C) Paytm
    4. (D) Amazon
    5. (E) Jio
  7. According to the insurance regulator, IRDAL has identified which company as Domestic Systemically Important Insurers for 2021-22?
    1. (A) Reliance
    2. (B) LIC
    3. (C) New India
    4. (D) GIC
    5. (E) All of the above
  8. Which state government has launched an online service for the verification of identity and submission of life certificates for pensioners of the state government?
    1. (A) Bhubaneswar
    2. (B) Odisha
    3. (C) Chhattisgarh
    4. (D) Telangana
    5. (E) Jharkhand
  9. Who has been named as Managing Director & Chief Executive Officer of Jammu & Kashmir Bank?
    1. (A) Baldev Prakash
    2. (B) Amitabh Chaudhry
    3. (C) Sunder Singh
    4. (D) Ashok Bajpai
    5. E) Arun Singh
  10. World’s longest Metro line opened in which country?
    1. (A) Russia
    2. (B) United States
    3. (C) Japan
    4. (D) China
    5. (E) South Korea

Answer

  1. E
  2. B
  3. C
  4. D
  5. A
  6. C
  7. E
  8. B
  9. A
  10. D
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments